Evropská komise proti vyhýbání se daňovým povinnostem

Cílem Komise je, aby podniky platily daně tam, kde generují zisky.


Evropská komise předložila 17. 6. 2015 akční plán „Spravedlivý a účinnější systém zdaňování právnických osob v EU: pět klíčových oblastí pro činnost“ (KOM(2015) 302), který má zásadně reformovat zdaňování příjmů právnických osob v EU. V tomto plánuje stanovena řada iniciativ, jež mají řešit otázku vyhýbání se daňovým povinnostem, zajistit stabilní příjmy a zlepšit jednotný trh pro podniky. Společně tato opatření podstatně zlepší daňové prostředí právnických osob v EU tím, že jej učiní spravedlivějším, efektivnějším a příznivějším pro hospodářský růst.

Dnešní systém zdaňování právnických osob v členských státech EU byl formulován ve třicátých letech minulého století, kdy byl přeshraniční obchod více omezen, podnikatelské modely jednodušší a produkty hmatatelné. Ale podnikání se vyvíjí, a tak se také musí vyvíjet daňový systém. Současná pravidla již nemohou v globalizovaném, digitálním a mobilním podnikatelském prostředí dále fungovat. Tento překonaný systém je neúčinný a dává tak podnikům příležitost užívat sofistikovaná schémata plánování daní a vyhýbání se daňové povinnosti. Některé podniky v současné době generují v rámci jednotného trhu velké zisky, ale v rámci EU platí daně jen malé nebo neplatí žádné. 

Klíčová opatření zahrnují strategii pro opětovné zavedení společného konsolidovaného základu daně z příjmů právnických osob, jakož i rámec pro zajištění efektivnějšího zdaňování v zemi, v níž jsou zisky vytvářeny. Komise rovněž zveřejňuje první celounijní seznam nespolupracujících daňových jurisdikcí ze třetích zemí a zahajuje veřejnou konzultaci s cílem posoudit, zda by společnosti měly zveřejňovat určité informace o daních.

Prezidentka BUSINESSEUROPE, Emma Marcegaglia, iniciativu Komise komentovala slovy: „Evropský byznys plně sdílí záměr Evropské komise potírat daňové podvody a vyhýbání se daňové povinnosti, neboť to pokřivuje hospodářskou soutěž na úkor velké většiny podniků, které v roce 2012 v EU na daních zaplatily téměř 2 bilióny eur. Ale snahy bránit daňovým podvodům a vyhýbání se daňové povinnosti nesmí podrývat zásadu férové daňové soutěže, prostřednictvím níž mají členské státy EU možnost nastavit si v rámci mezinárodních pravidel, na kterých se shodly, vlastní daňové politiky a sazby.“

pdfSdělení Evropské komise (COM(2015) 302)322.03 KB 
pdfPracovní dokument Evropské komise1004.33 KB

Další informace k Akčnímu plánu Evropské komise pro spravedlivější a účinnější zdaňování právnických osob

pdfKlíčová opatření84.51 KB (AJ)

Veřejná konzultace o větší transparentnosti daně z příjmů právnických osob (Do 9.9.2015)

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět