Co přinesl mimořádný summit Evropské rady v Bruselu 30.8.2014

Evropská rada má nového lídra, ekonomické oživení stále slabé, nová vlna sankcí proti Rusku.

Hlavy států a vlád se sešly v sobotu v Bruselu na mimořádném summitu, aby pokročily v procesu obměny evropských institucí a zvolily si nové lídry. Budoucím předsedou Evropské rady byl zvolen Donald Tusk a vysokou představitelkou Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní otázky trochu kontroverzní Federica Mogherini. Evropská rada současně vyzvala Radu, aby po vzájemné dohodě s nově zvoleným předsedou Komise bezodkladně přijala seznam dalších osob, jež navrhne jmenovat členy Komise.

Předmětem jednání však byla i ekonomická situace v EU a především v Eurozóně. I přes stabilizaci finančních trhů a reformní úsilí členských států poslední hospodářské údaje potvrdily, že oživení je slabé, inflace výjimečně nízká a nezaměstnanost stále vysoká. Evropská rada proto připomněla své závěry z června a dohodu o strategické agendě, která je zaměřena na zaměstnanost, růst a konkurenceschopnost.

Horkým tématem zůstala situace na Ukrajině, kdy Evropská rada opakovaně vyjádřila své znepokojení, potřebu nalezení udržitelného politického řešení i podporu provádění mírového plánu prezidenta Porošenka. Evropská rada bude i nadále monitorovat situaci, vyhodnocovat omezující opatření přijatá EU a s ohledem na aktuální vývoj je připravena přijmout další kroky. Evropská rada vyzvala Komisi, aby společně s Evropskou službou pro vnější činnost připravila do týdne návrh nových sankčních opatření.

Závěry Evropské rady zahrnují i doporučení na zmírnění zhoršující se bezpečnostní a humanitární situace v Iráku a Sýrii. Evropská rada uvítala dohodu o příměří v pásmu Gazy a důrazně odsoudila eskalaci bojů v Libyi.

Závěry zasedání Evropské rady 30. 8. 2014 (AJ) [pdf kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět