Novým předsedou EHSV zvolen Georges Dassis

Evropský hospodářský a sociální výbor pod novým vedením.


Jacques Delors, jeden z velkých Evropanů a zakladatelů evropského dialogu, zaslal Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru (EHSV) své poselství. Poblahopřál novému předsedovi Georgesu Dassisovi k jeho zvolení a ocenil dlouholetou práci EHSV jako „místa důležitých úvah, rozprav, návrhů a stanovisek pro evropské instituce vycházejících z hlubokých zkušeností celé občanské společnosti.“
v   
EHSV vstoupil do nového mandátu a po dvoudenním volebním a schvalovacím maratonu se dne 8. 10. 2015 konalo 511. plenární zasedání pod vedením pana Georgese Dassise (Řecko), nového předsedy EHSV a dlouholetého lídra zaměstnanecké skupiny (G-II) EHSV. Místopředsedou pro finanční záležitosti byl zvolen pan Michael SMYTH (Velká Británie, G-III) a místopředsedou pro komunikaci pan Gonçalo Lobo Xavier (Portugalsko, G-I). Zdá se tedy, že se v novém mandátu EHSV nepodařilo do vedení dostat ženu. Nicméně, v novém předsednictvu o 39 členech bude 26 mužů a 13 žen.

Česká delegace jako celek byla velmi úspěšná. Získala 9 řídících pozic, což je v porovnání se silnými delegacemi Německa, Velké Británie a Francie (13 - 14 pozic) velmi úspěšné.

V novém předsednictvu EHSV má česká delegace paní Lucii Studničnou (G-II), současně novou předsedkyni Poradní komise pro průmyslové změny (CCMI) a pana Pavla Trantinu (G-III), současně nového předsedu sekce Zaměstnanost, sociální věci a občanství (SOC).

Skupinu I – Zaměstnavatelé (G-I) povede dosavadní předseda Jacek Krawczyk (Polsko). Předsednictvo G-I bude mít 30 členů a členek, z toho 7 místopředsedkyní a místopředsedů. Za zaměstnavatele České republiky byla do předsednictva skupiny zvolena a jako místopředsedkyně ustanovena paní Vladimíra Drbalová, současně místopředsedkyně Střediska pro sledování trhu práce (LMO).

Zastoupení českých zástupců Skupiny I (G-I) v sekcích:

  • Hospodářská a měnová unie a hospodářská a sociální soudržnost (ECO): Petr Zahradník (Hospodářská komora ČR);
  • Vnitřní trh, výroba a spotřeba (INT): Vladimíra Drbalová (Svaz průmyslu a dopravy ČR) a Marie Zvolská (Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR);
  • Zemědělství, rozvoj venkova a životní prostředí (NAT): Vladimír Novotný (Svaz průmyslu a dopravy ČR);
  • Zaměstnanost, sociální věci a občanství (SOC): Vladimíra Drbalová (Svaz průmyslu a dopravy ČR) a Marie Zvolská (Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR);
  • Doprava, energetika, infrastruktura a informační společnost (TEN): Vladimír Novotný (Svaz průmyslu a dopravy ČR), Petr Zahradník (Hospodářská komora ČR).
Plenární zasedání projednalo tato stanoviska:

  • ECO/382 Strategie EU pro alpský region;
  • ECO/387 Změna nařízení o strukturálních fondech – zvláštní opatření pro Řecko;
  • NAT/650 Další vzdělávání a příprava ve venkovských oblastech;
  • REX/440 Energetika – faktor rozvoje a prohloubení procesu přistoupení na západním Balkáně;
  • REX/442 Úloha Evropského nástroje pro demokracii a lidská práva (EIDHR) v procesu demokratické transformace – Tunisko
  • REX/448 Situace žen v evropsko-středomořském regionu

pdfVýběr projednaných a přijatých stanovisek309.53 KB

Zpravodaj Zaměstnavatelské skupiny EHSV - říjen 20152.75 MB

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Evropské záležitosti
členka EHSV

Blízková Marta
/
kategorie Evropský hospodářský a sociální výbor
zpět