Uplatnili jsme připomínku k novele vyhlášky o FKSP

Podle připravované novely vyhlášky bude nově možné z fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP) hradit i příspěvek na pravidelnou hromadnou dopravu zaměstnanců. Navrhujeme, aby bylo možné hradit z FKSP i pravidelnou neveřejnou (svozovou) hromadnou dopravu, neboť z návrhu novely, ani z důvodové zprávy, není jasné, proč by měl být příspěvek poskytování pouze na pravidelnou (veřejnou) hromadnou dopravu podle přílohy č. 2 zákona o DPH.

Z hlediska zaměstnance je totiž bez rozdílu, zda jezdí do a ze zaměstnání pravidelnou veřejnou linkou, která je hromadnou dopravou podle zákona o DPH (a kterou dotuje kraj), nebo pravidelnou neveřejnou (svozovou) linkou, která není hromadnou dopravou podle zákona o DPH (a kterou dotuje zaměstnavatel).

Již nyní jsou svozové linky znevýhodněny tím, že se na ně uplatňuje sazba daně 21 % (namísto 10 % u hromadné veřejné dopravy) a zaměstnavatel je musí dotovat.

Dále navrhujeme vyloučit podmínku dopravy „do a ze zaměstnání“, protože splnění této podmínky (pro účely osvobození příspěvku do daně z příjmů ze závislé činnosti) nebude zaměstnavatel schopen v praxi prokázat.

Celou připomínku si můžete přečíst zde.
Anna Novotná Perlínová
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět