Stanoviska k návrhům opatření pro vyrovnané zastoupení žen a mužů

Důraz na dobrovolnost, diverzitu, podporu vzdělávání žen a jejich přípravy na vyšší pozice.

Svaz průmyslu a dopravy ČR uplatnil v rámci připomínkového řízení stanovisko k Akčnímu plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 – 2018 (dále jen Akční plán) a k návrhu Doporučení Rady vlády pro rovnost žen a mužů směřujících k odstraňování překážek a k vytváření podmínek pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích (dále jen Doporučení).

Zaměstnavatelé téma vnímají a mají zájem na uplatňování principu rovných příležitostí a využívání všech dostupných nástrojů. Diverzita je podstatná a má své místo v pracovním prostředí, proto doporučují opatření státu, která ji budou podporovat. Pouze direktivní prosazování žen do vedoucích pozic bez sady konkrétních praktických opatření může být kontraproduktivní a nemusí vést ke zlepšení jejich pozice, ve smyslu chtěného.

Přestože situace v České republice není zdaleka optimální, Akční plán přistupuje k problematice příliš negativně (např. pokud jde o transparentnost výběrových řízení a zastoupení ve statutárních orgánech společností). Důraz by měl být kladen zejména na přístup žen ke vzdělávání a jejich přípravu na vyšší pozice. Flexibilní formy práce jsou uváděny jako opatření pro zlepšení jejich zapojení do zaměstnání, slaďování rodinného a profesního života a budování kariéry a současně negativně označovány za formy nejisté práce s nedostatečným stupněm ochrany.

Akční plán v části zaměřené na obchodní společnosti zcela správně vychází z principu dobrovolnosti založeného na doporučeních. V této souvislosti ale nelze ukládat úkoly, které by zprostředkovaně zaváděly pro podniky také povinnosti, které by tento princip podkopávaly, např. povinné předkládání zpráv a vnitřní předpisy týkající se gendrové politiky. Navrhované daňové zvýhodnění může být v konečném důsledku diskriminující. Projekt Standard musí zůstat na bázi dobrovolnosti a nesmí být v žádném případě prezentován, chápán a aplikován jako povinný certifikát.

pdfStanovisko k Akčnímu plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 – 2018547.85 KB

pdfStanovisko k Doporučením Rady vlády pro rovnost žen a mužů směřujících k odstraňování překážek a k vytváření podmínek pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích508.33 KB

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti