Sněmovna i Senát schválily prodloužení platnosti snížené spotřební daně na naftu

 Novela zákona o spotřebních daních prošla oběma komory parlamentu. Jejím cílem je prodloužení účinnosti stávající snížené sazby spotřební daně z motorové nafty z letošního 30. září až do konce roku 2023, tj. o dalších 15 měsíců. Novela však ponechává sníženou daň pouze na motorovou naftu, nikoli na benzín, kde se sazba od příštího měsíce opět navýší na původní částku.


Sazba spotřební daně na motorovou naftu zůstane snížená na minimální úrovni stanovené EU, což využívají i okolní státy. Většina okolních zemí aplikuje minimální sazbu spotřební daně danou evropskou směrnicí a ministerstvo financí odhaduje, že při započtení DPH se ponechání snížené spotřební daně o korunu padesát může promítnout do konečných cen pro řidiče až o 1,80 koruny za litr. Zvýšením sazby by tak byli čeští dopravci znevýhodněni oproti zahraniční konkurenci.

Svaz průmyslu již dříve požadoval prodloužit snížení spotřebních daní z pohonných hmot jako formu podpory firem během energetické krize a oceňuje, že vláda vyšla vstříc těmto požadavkům alespoň v případě nafty.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět