Dubnové výsledky průmyslu považujeme za pozitivní

Průmysl v dubnu pokračuje v růstu, bez očištění vykázal meziroční růst o 5,5 %. Data očištěná o vliv dubnového vyššího počtu pracovních dní ukazují meziroční mírný pokles o 0,2 %. Po očištění došlo k meziměsíčnímu poklesu o 0,9 %.

Dubnový mírný pokles je dán dobrým předchozím výsledkem a též dle ČSÚ odstávkami výroby v energetice a v rafinérském průmyslu.

Tržby ale v dubnu rostly, meziročně se zvýšily o 4,6 %. Růst byl i v hodnotě nových zakázek.

Dubnové výsledky považujeme za dobré, mírný pokles je dán vývojem v energetických sektorech vlivem odstávek, zpracovatelský průmysl je v dobré kondici, například příspěvek automobilového průmyslu k celkovému výsledku průmyslu je 2,1 procentního bodu.

"Pozitivní vyhlídky máme i pro další měsíce, neevidujeme žádné negativní předpovědi. V dlouhodobějším horizontu vnímáme, že ekonomika si drží tempo, které jsme očekávali. Přesto letos nedosáhneme tak skvělých souhrnných výsledků (jako v případě HDP) jako loni, zvlášť ve výhledu na druhou polovinu roku jsme opatrnější," vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

I podle dosavadních výsledků průmyslu odhadujeme, že růst HDP dosáhne za celý rok 2018 zhruba 3,4 %. Ekonomika se letos nedostane na stejné hodnoty jako v roce 2017, ale přesto poroste. To potvrzují i naše aktuální šetření a informace od členů Svazu.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět