Zpřesněný odhad HDP pro 3. čtvrtletí zůstává nezměněn

Ve 3. čtvrtletí 2018 byl růst HDP meziročně 2,4 %, oproti minulému odhadu se růst již nezměnil. Pro poslední čtvrtletí čekáme obdobný vývoj.
 
Dnešní zpřesnění odhadu HDP za 3. čtvrtletí 2018 potvrdilo dřívější zveřejněné údaje, ekonomika v tomto čtvrtletí rostla meziročně tempem 2,4 % a mezičtvrtletně vzrostla o 0,6 %. K odhadu HDP pro 3. čtvrtletí jsme se již vyjádřili zde.
 
Ve struktuře HDP nedošlo oproti druhému čtvrtletí k výrazným změnám, stabilní je domácí spotřeba, k určitému nárůstu došlo u výdajů na konečnou spotřebu vlády. Stabilně rostoucí zůstávají investice do fixního kapitálu.
 
Podle našich předpokladů, které vycházejí z našeho šetření, které provádíme spolu s ČNB mezi zhruba 150 podnikateli a též z našich predikcí vývoje ekonomiky, by se vývoj v posledním čtvrtletí roku 2018 neměl od hodnot za třetí kvartál příliš lišit. Vývoj v závěru roku předznamenává i vývoj v průmyslu, který již ve dvou měsících čtvrtého kvartálu vykázal pozitivní hodnoty – v říjnu rostly průmysl tempem 6,7 % a v listopadu tempem 4,8 % dle neočištěných dat.
Jan Šebesta
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět