Výsledky šetření Svazu průmyslu a ČNB za 1. čtvrtletí 2019

Zveřejňujeme výsledky společného šetření Svazu průmyslu a dopravy s ČNB za 1. čtvrtletí 2019. Jedná se již o devátý ročník tohoto šetření. Jeho respondenti reprezentují klíčovou část průmyslu, který je zásadním faktorem pro vývoj české ekonomiky. Šetření je tak relevantním předstihovým ukazatelem, naznačené trendy vypovídají o reálném stavu ekonomiky.

Výsledky našeho šetření ukazují na zpomalování tempa ekonomického růstu, i přes nižší hodnoty však nelze predikovat výraznější změnu trendu.

Některé konkrétní ukazatele v rámci aktuálního šetření již vykazují mírný pokles. V 1. čtvrtletí 2019 se zhoršilo například hodnocení domácí i zahraniční poptávky. Pokles o hodnocení poptávky by se ale dle výsledků šetření neměl prohlubovat, například proto, že očekávání respondentů v oblasti zakázek je stále kladné.

 s1q

 Zdroj: Vlastní graf, šetření SP ČR a ČNB, šetření za uvedená čtvrtletí. Údaj představuje vnímání meziroční změny (relativní četnost). Zbývající hodnota do 100 % představuje odpověď „beze změny“.

Detailní šetření Svazu průmyslu a dopravy za 1. čtvrtletí 2019, které provádíme společně s ČNB, naleznete zde.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět