Propad HDP v 1. čtvrtletí byl mírně nižší, než bylo odhadováno

Zpřesněný odhad ČSÚ ukazuje, že pokles HDP za první kvartál letošního roku byl o něco menší, než byl původní odhad. Zpřesněná data ukazují meziroční propad o 2,0 % a mezičtvrtletní o 3,3 %. Původní odhad uváděl meziroční propad o 2,2 % a mezičtvrtletní o 3,6 % (náš komentář s hodnocením vývoje zde).

Zpřesněný odhad přináší i podrobnější data jednotlivých složek poklesu. Výrazný propad byl v oblasti investic, dokonce o 11,4 %. Je to odrazem nejistoty z budoucího vývoje spojeného s očekávaným výpadkem plánovaných zisků, ale též odrazem postupně snižujícího se tempa růstu, což jsme registrovali již v minulých čtvrtletích. Koronavirová krize tuto situaci výrazně prohloubila a investiční aktivita bohužel letos bude jedním z hlavních faktoru poklesu HDP.

Celkové výdaje na konečnou spotřebu vykázaly nižší růst, než byl průměr za loňský rok. Konečná spotřeba rostla v 1. čtvrtletí o 2,1 %, loňský průměrný růst byl 2,9 %, i tak ale byla nadále spotřeba stabilizátorem vývoje HDP. V meziročním vyjádření byla konečná spotřeba domácností se oproti stejnému období minulého roku beze změny, ovšem vládní výdaje na spotřebu meziročně rostly o 7,1 %.

Pokles, byť menší než jak tomu bylo u investic, byl v oblasti vývozu i dovozu. Vývoz klesal již na konci roku 2019, nyní se do podobného cca 2% pokles dostal i dovoz. Druhé  čtvrtletí bohužel bude ještě negativnější.

Očekáváme, že pokles HDP za 2. čtvrtletí bude ještě hlubší, protože restrikce od začátku dubna (nyní postupně uvolňované) trvaly delší dobu než omezení, které byla realizována v březnu. Propady tržeb a zisků a panující nejistota dále omezí investiční aktivitu. Postupně se také bude dále projevovat i růst nezaměstnanosti a s tím související klesající spotřeba domácností. Některé ekonomické problémy, které kvůli setrvačnosti nejsou zatím v číslech za první kvartál viditelné, se postupně projeví v druhém a třetím čtvrtletí. Rychlá reakce vlády a bezodkladná příprava a efektivní administrace podpůrných a protikrizových opatření je tedy nutností.

Autoři: Bohuslav Čížek, Vladimír Štípek

kategorie Ekonomika v číslech
zpět