ČNB opět potvrdila závazek udržovat kurz koruny nad hladinou 27 Kč/€

0 komentářů

Dle jednání bankovní rady (BR) v prosinci se pravděpodobný termín ukončení kurzového závazku nachází okolo konce roku 2016. Výroky řady současných členů BR ale nyevylučují ani další posunutí.

Bankovní rada ČNB v prosinci rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni (dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %.) Také rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR. Prognóza indikuje používání kurzového nástroje do konce roku 2016.

Svaz nerozporuje přínosy slabšího kurzu koruny pro výsledky ekonomiky, nicméně přetrvávají obavy z exitu ze stávajícího režimu. Mezi významné faktory ovlivňující, či do jisté míry i "komplikující" exit a s tím spojené potencionální problémy patří:

  • pokračující uvolněná měnová politika ECB v delším horizontu než do konce roku 2016, minimálně do března 2017
  • pozice české koruny na finančních trzích
  • ČNB tvrdí, že koruna neposílí na úrovně před intervencemi, protože uvolněná měnová politika posouvá nominální veličiny a tím posouvá hladinu kurzu směrem ke slabší, nicméně je inflační diferenciál vůči zemím eurozóny dostatečně výrazný?
  • obnovená ekonomická konvergence a pozitivní ekonomické výsledky, včetně zahraničního obchodu
  • očekávání finančních  trhů či role spekulantů, na jednu stranu možné určité "psychologické zvyknutí si na 27 Kč/€", na stranu druhou častá (ne-li většinová) očekávání posílení kurzu koruny po ukončení kurzového závazku ČNB

K tématu kurzových rizik a exitu z intervenčního režimu lze nalézt zajímavé informace v anketě SP ČR mezi členskými firmami, dle které většina respondentů například očekává posilování koruny po ukončení současného kurzového závazku ČNB.

Bohuslav Čížek
/
zpět