Firmám chybí lidi, proto hledají zaměstnance na Ukrajině

Firmám chybí čeští zaměstnanci, proto hledají zaměstnance na Ukrajině. Zájem roste, přijímací proces se protahuje.

  • Kvůli nedostatku pracovníků hrozí firmám omezování výroby a odříkání nových zakázek.
  • O zaměstnávání středně a nízko kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny mají firmy enormní zájem.
  • Za první dva týdny roku 2017 požádalo Svaz průmyslu a dopravy 13 firem o obsazení cca 110
    pracovních míst, které na českých úřadech práce zůstaly neobsazené.
  • Proces přijímání pracovníků z Ukrajiny se prodlužuje – z dvou měsíců v srpnu 2016 na více než půl roku v lednu 2017.
  • Je nutné posílit počet úředníků, které zpracovávají žádosti.
  • Firmy potřebují zaměstnance nyní, ne za rok.
  • Projekt Režim Ukrajina neohrožuje domácí uchazeče o práci, jak tvrdí odbory.

Kvůli nedostatku pracovní síly v České republice uvítal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) v minulém týdnu navýšení počtu kvót pro příjem středně a nízko kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny, kteří mohou u nás získat práci. Tuzemské firmy projevují enormní zájem. Jen za první dva týdny letošního roku eviduje SP ČR novou poptávku na obsazení cca 110 pracovních míst. „Navýšení kvót jednoznačně vítáme, ale zároveň upozorňujeme na kritický bod celého projektu Režimu Ukrajina, a tím je časová náročnost celého procesu,“ okomentoval 1. viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

Přestože firmy od SP ČR dostávají veškerou administrativní podporu na vyřizování žádostí včetně doporučení na společnosti zabývající se vyhledáváním vhodných uchazečů přímo na Ukrajině, v praxi proces od výběru po získání zaměstnanecké karty trvá nyní 5 až 6 měsíců. „Proto upozorňujeme na potřebu navýšit také počet úředníků, kteří zpracovávají žádosti o tyto karty. Jinak pozitivní efekt z navýšení kvót pro ukrajinské zájemce o práci bude oslaben v praxi tím, že se žádosti nestihnou vyřizovat. Firmy potřebují zaměstnance nyní, ne za rok,“ dodal Rafaj.

Projekt Režim Ukrajina, který umožňuje firmám získat zaměstnance se střední a nižší kvalifikací, neohrožuje domácí uchazeče o práci, jak tvrdí odbory. Projekt dokonce zavazuje firmy odměňovat stejně Čechy i Ukrajince. „Firmy volná místa nabízí ukrajinským uchazečům, až pokud se jim nepodaří obsadit pozici domácím uchazečem, a to včetně měsíční podpory v hledání ze strany úřadu práce. V ČR máme rekordní zaměstnanost, nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Jednoduše řečeno, kdo u nás chce pracovat, už pracuje. Firmám v důsledku chybějící pracovní síly hrozí omezování výroby a odříkání nových zakázek,“ uvedl 1. viceprezident Rafaj.

Co je projekt REŽIM UKRAJINA?
V roce 2016 se Svazu průmyslu a dopravy ČR podařilo přesvědčit vládní koalici o potřebě náboru méně kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny a je tak jedním z garantů projektu Režim Ukrajina Cílem tohoto projektu je zkrátit dobu přijetí uchazeče o zaměstnaneckou kartu k osobnímu pohovoru. Zaměstnanci z Generálního konzulátu Lvov přímo kontaktují tyto uchazeče, kteří se musí dostavit se všemi zákonem stanovenými dokumenty pro podání žádosti o zaměstnaneckou kartu. Projekt pod názvem Režim Ukrajina byl spuštěn 1. srpna 2016 s měsíční kvótou 170 žádostí. Do 1. října byl na zastupitelském úřadě ve Lvově navýšen počet pracovníků pro přijímání a vyhodnocování žádostí tak, aby bylo možné navýšit kapacitu vydávaných zaměstnaneckých karet na 320 osob měsíčně. Od února 2017 se navyšuje na 400 osob.

Stav trhu práce v České republice
  • Zaměstnanost v ČR je rekordní, nezaměstnanost nejnižší v EU (5,2 % za prosinec 2016 dle MPSV).
  • Tuzemským firmám chybí více než 140 tisíc lidí.
  • Zásoba lidí na trhu práce, kteří jsou ochotni pracovat, je vyčerpána.
  • Třetina firem požaduje nízko kvalifikované a polovina firem středně kvalifikované pracovníky.
  • Chybí zejména technicky vzdělaní, ale například také řidiči autobusů i nákladní dopravy, montážní dělníci, dělníci v chemické výrobě, svářeči, zedníci či pracovníci v rostlinné výrobě.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Čtěte také:
Podání žádosti - Režim zvláštního zacházení prokvalifikované zaměstnance z Ukrajiny
Co nového v Režimu Ukrajina?
Firmy získají díky navýšení kvót více pracovníků z Ukrajiny

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět