Kurzarbeit musí platit co nejdříve, bez ohledu na prodloužení Antiviru

Svaz průmyslu a dopravy ČR se na tripartitě s ostatními sociálními partnery shodl, že po roce příprav je třeba konečně schválit kurzarbeit. Jeho návrhem se budou poslanci zabývat příští týden ve třetím čtení. Firmy by tak konečně získaly jistotu, s jakou pomocí od státu mohou v případě ekonomické krize počítat. Kurzarbeit by zajistil dlouhodobé a systematické překlopení funkčního programu Antivirus do zákonné podoby.

„Na jednání tripartity jsme si s premiérem Andrejem Babišem, ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou a odbory potvrdili, že nastartovat kurzarbeit je naší prioritou. Přestože podle nového rozhodnutí Evropské komise může vláda ještě prodloužit program Antivirus, firmy potřebují mít legislativně ukotvený program na podporu zaměstnanosti v případě krize,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„O kurzarbeitu jednáme intenzivně od loňského jara. Na tripartitě jsme se už na podzim shodli na jeho podobě. Nyní se ale zasekl v Poslanecké sněmovně. Za Svaz průmyslu jsme jednoznačně podpořili komplexní pozměňovací návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který bere v úvahu naše požadavky a připomínky,“ dodává Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Kurzarbeit je třeba co nejrychleji schválit, přestože Evropská komise rozvázala vládě ruce pro další fungování programu Antivirus i po konci února. Komise prodloužila platnost tzv. dočasného rámce, na jehož základě jsou schvalována opatření veřejné podpory určená na boj s důsledky koronavirové pandemie. Díky tomu bude možné prodloužit i program Antivirus až do konce roku 2021.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se v březnu loňského roku zapojil do přípravy návrhu nejprve programu Antivirus a poté i kurzarbeitu a účastnil se desítek jednání. Vláda však dojednaný návrh změnila, včetně řady zásadních parametrů. Proto Svaz průmyslu na svém Sněmu v říjnu 2020 vyzval premiéra Andreje Babiše, aby opravil zmařený návrh. Nyní společně se sociálními partnery vyzval poslance, aby podpořili komplexní pozměňovací návrh MPSV, který ve Sněmovně předložil poslanec Roman Sklenák.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět