Schválení jaderné strategie SP ČR vítá

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) oceňuje schválení strategie pro jadernou energetiku v podobě Národního akčního plánu pro jadernou energetiku (NAPJE). Spolu s aktualizovanou státní energetickou koncepcí (ASEK) je tento dokument zásadní pro budoucí směřování energetiky i průmyslu v České republice. 

„Rozhodnutí vlády je podstatné nejen pro energetiku, ale i pro český průmysl, pro který to znamená udržení desítek pracovních míst,“ uvedl Daniel Beneš, viceprezident SP ČR a dodal: „Existuje zde silné know-how v jaderném průmyslu, Československo bylo dokonce jednou z osmi zemí světa, které uměly vyrobit a postavit jadernou elektrárnu. Byla by škoda, kdybychom o to přišli.“ 

Dalším z důležitých kroků bude dohoda na evropské půdě nad konkrétními podmínkami tendru. Ty by měly být co nepříznivější právě pro české firmy. Bez zásadních úprav povolovacího řízení je však naplnění cílů stanovených v NAP JE ohroženo, protože je podle stávajících pravidel neúnosně zdlouhavé a pro složitější stavby, mezi které jaderná elektrárna patří, téměř prakticky nepoužitelné. Proto SP ČR vyzývá příslušné Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, aby učinilo nezbytné kroky pro výrazné zjednodušení povolovacích řízení, a to nejen v návaznosti na přijatý NAPJE.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět