Rozhodnutí vlády o těžebních limitech je nezodpovědné

Přijaté řešení nemusí zajistit energetickou bezpečnost ČR a je postaveno na předpokladech, které se nemusí naplnit. Chybí záložní řešení.

Vláda dnes jednala o korekci územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Schválila přitom usnesení nikoli v námi preferované variantě podporované ministrem průmyslu, jenž byl předkladatelem materiálu, ale ve variantě navrhované ministrem životního prostředí.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) dlouhodobě podporuje úplné zrušení těžebních limitů. K definitivnímu vyřešení této otázky, jejíž význam sahá dál než za jedno volební období, se tato vláda dnes neodhodlala. Korekcí limitů na lomu Bílina sice splnila minimální podmínky pro zajištění dostupného a bezpečného zdroje energie pro podniky a domácnosti pro nejbližších několik let, ale již plně nezohlednila dlouhodobý zájem státu a jeho zodpovědnost za hospodářský a sociální rozvoj země.

Rozhodnutí vlády nemusí zajistit energetickou bezpečnost České republiky a je postaveno na předpokladech, které se nemusí naplnit.

Bližší informace najdete v tiskové zprávě a podrobném stanovisku SP ČR k tématu.

 

Související články:

 

SP ČR podporuje úplné zpřístupnění zásob hnědého uhlí

Stanovisko k otázce limitů těžby hnědého uhlí

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět