Evropský byznys vyzývá členské státy ke spolupráci a solidaritě

Postoje byznysu k dokončení hospodářské a měnové unie a jednotnému vnitřnímu trhu

Konfederace evropského podnikání, BUSINESSEUROPE, posílá v předvečer princové Evropské rady poselství jejímu prezidentu Donaldu Tuskovi rekapitulující všechny obavy a hrozby, které se ještě vyostřily po událostech v Paříži 13. listopadu 2015 a které ovlivní i všechny otázky projednávané na nadcházející Evropské radě. Členské státy musí spolupracovat v solidárním duchu, aby všechny tyto výzvy překonaly.

Evropská rada se koná ve dnech 17. – 18. prosince 2015. Má na programu migraci, posilování jednotného trhu, zprávu pěti předsedů k završení hospodářské a měnové unie, plánované referendum ve Velké Británii a vztahy k Rusku a Ukrajině.

BUSINESSEUROPE ve svém dopise na prezidenta Evropské rady Donalda Tuska apeluje na členské státy, aby ještě usilovněji spolupracovaly a v duchu solidarity překonaly všechny současné výzvy a překážky. Není času nazbyt. Je třeba spojit síly a ubránit evropské hodnoty a svobody, které jsou základními stavebními kameny evropské integrace. Silná ekonomika je neodmyslitelný základ pro uhájení demokracie, rozvinutí mezinárodního obchodu, podílení se na globalizaci, snížení nezaměstnanosti, nalezení řešení na energetické a klimatické změny, integrování žadatelů o azyl a legálních migrantů. Posílení evropské ekonomiky je důležitější než kdy předtím. Podniky jsou tedy součástí tohoto společného řešení.

V druhé části dopisu se BUSINESSEUROPE věnuje klíčovým momentům evropských strategií a politik, které se bezprostředně dotýkají konkurenceschopnosti podniků a evropského průmyslu. Vyjadřuje se zejména k některým novým institutům zprávy pěti předsedů a pozitivně vnímá opatření nové strategie pro jednotný trh zboží a služeb. Vyjadřuje obavy, zejména pokud jde dopad některých návrhů spojených s revizí mechanismu obchodování s emisemi (ETS), ale i například s návrhem revize směrnice o vysílání pracovníků.

pdfDopis BUSINESSEUROPE1010.31 KB (AJ) + pdfstanovisko k hospodářské a měnové unii401.46 KB (AJ)

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět