Stanovisko k novele, kterou se vydává dopravní řád drah (2022)

Novela vyhlášky č. 173/1995 Sb., kterou se vydává dopravní řád drah

Ministerstvo dopravy ČR zveřejnilo v meziresortním připomínkovém řízení návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 173/1995 Sb., kterou se vydává dopravní řád drah, ve znění pozdějších předpisů, tedy novelu dopravního řádu drah.

Cílem  je reagovat na nové znění zákona o dráhách ve vazbě na nová či aktualizovaná zmocnění uvedená v § 34 odst. 7 (podmínky dostupnosti a provozně technické vlastnosti drah), § 43c odst. 9 (technické požadavky na bezpečnost provozování drážní dopravy a ochranu životního prostředí), § 43d odst. 5 (stanovení podstatných odchylek na drážním vozidle), § 46t odst. 2 (podmínky, za nichž lze drážní dopravu organizovat zjednodušeně) či § 49o odst. 9 (např. technické požadavky na dráhu a drážní vozidla, pokud je nestanovi TSI). V tomto směru je nezbytné zpracovat návrh novely uvedeného prováděcího právního předpisu, který zohlední změny provedené na zákonné úrovni, a to jak z věcného, tak terminologického hlediska.

Dále se aktualizují některá zastaralá ustanovení podle současného stavu užívaných technologií a dle požadavků z aplikační praxe. Z obsahového hlediska je navrhována prováděcí právní úprava zejména ve vztahu k zajištění bezpečného provozování dráhy a drážní dopravy, včetně požadavků na technické, provozní a organizační řešení bezpečného provozu metra v automatickém režimu, který nevyžaduje přítomnost strojvedoucího ve vlakové soupravě.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR)

SP ČR žádá do materiálu doplnit vysvětlení některých ustanovení včetně problematiky ETCS, sjednocení definic či správné rozlišení požadavků vztahujících se na vozidla provozována na dráze regionální nebo celostátní, která jsou v souladu s TSI, a na ostatní vozidla.

Žádáme také do vyhlášky doplnit požadavky na tlakotěsnost vozidel pro vysokorychlostní tratě, sjednotit požadavky na brzdění s aplikační praxí či umožnění elektronizace některých úkonů.

Celé stanovisko naleznete zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět