Stanoviska k poslaneckým návrhům zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami a o podporovaných zdrojích energie

Svaz průmyslu a dopravy České republiky (SP ČR) doporučuje vládě České republiky přijmout k Návrh poslanců na vydání zákona, kterým se mění zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a k Návrh poslanců na vydání zákona, kterým se mění zákon o podporovaných zdrojích energie nesouhlasné stanovisko, neboť:

  • návrh odebírá prostředky z Modernizačního fondu, jediného možného nástroje určeného pro investice do modernizace a dekarbonizace české energetiky a průmyslu, který má v následujícím období zajistit bezpečnou a cenově dostupnou energii pro potřeby České republiky a všech občanů a zvýšit konkurenceschopnost průmyslu
  • a navrhuje je využít pro zvýhodnění jedné skupiny odběratelů elektřiny (domácností) na úkor všech ostatních odběratelů včetně podniků, a to i podniků v energeticky náročných odvětvích, které jsou růstem ceny energie dotčeny především. Pro tyto skupiny návrh žádné řešení nepřináší.

Není možné využívat prostředků Modernizačního fondu pro jiné účely, než pro které byl zřízen, tj. pro investice do technologií směřujících ke snižování emisí skleníkových plynů, využití obnovitelných zdrojů energie a zvyšování energetické účinnosti, čímž ČR plní své klimatické závazky.

Není možné snižovat prostředky Modernizačního fondu i z toho důvodu, že Evropská komise v současné době navrhuje nové vlastní zdroje EU založené mimo jiné na emisních povolenkách a pokud tento návrh nových zdrojů projde, utrpí český Modernizační fond už tak značnou ránu.

Investiční prostředky Modernizačního fondu je nutné zachovat také z pohledu energetické bezpečnosti, pro kterou je rychlá transformace na nízkouhlíkové hospodářství nezbytná.

Stanovisko k návrhu zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami zde a stanovisko k návrhu zákona o POZE zde.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět