Stanovisko k návrhu nařízení o stanovení cen elektřiny a plynu

Návrh nařízení vlády provádí ustanovení § 19d odst. 1, 3 a 4 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění zákona č. 287/2022 Sb., která upravují pravomoci vlády v případě mimořádné tržní situace stanovit nařízením ceny elektřiny nebo plynu na trhu s elektřinou nebo plynem.

Stanovisko a vybrané argumenty Svazu průmyslu

Svaz navrhuje
• stanovit cenu elektřiny a plynu pro všechny velikosti zákazníků bez ohledu na napěťovou hladinu a kategorii odběratele plynu. Stanovení cen pouze pro omezený okruh zákazníků je diskriminační.
• navýšit strop pro 100 % spotřeby místo 80 % spotřeby podle závěrů mimořádného zasedání Rady pro energetiku z 30.9.
• zastropovat ceny elektřiny a plynu také na dopravní obslužnost dle zákona č. 194/2010 Sb. o veřejných službách v přepravě cestujících, zejména té dopravy v závazku veřejné služby.
• zastropovat ceny elektřiny a plynu také na dodávky telekomunikačních služeb, které jsou poskytovány dle zákona o elektronických komunikacích ve veřejném zájmu.• do přílohy doplnit vzory čestných prohlášení (např. pro prokázání velikosti podniku)

Celé stanovisko zde

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět