Pozice Svazu průmyslu a dopravy k market designu

Dne 14. března 2023 zveřejnila Evropská komise Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (EU) 2019/943 a (EU) 2019/942 a směrnice (EU) 2018/2001 a (EU) 2019/944 s cílem zlepšit uspořádání trhu Unie s elektřinou, 2023/0077(COD).

Návrh cílí na posílení dlouhodobého obchodování, prostřednictvím rozšíření dlouhodobého trhu s elektřinou (forward trhu), přímých nákupů elektřiny (PPAs, power purchase agreements), na rozšíření možností zákazníků a strany poptávky zapojit se do trhu prostřednictvím sdílení energie ale i speciálních produktů pro flexibilitu, a v neposlední řadě na snížení nákladů pro konečné odběratele prostřednictvím nových pravidel pro státní podporu a pravidel aplikujících se v době krize.



Pozice Svazu průmyslu a dopravy


Svaz oceňuje, že v návrhu není narušována investiční jistota prostřednictvím diskutovaného prodloužení krizových opatření týkajících se zastropování cen výroby energie nebo fragmentací stávajícího nastavení trhu s elektřinou. Je nicméně nutné podotknout, že k návrhu nebyla vypracována žádná dopadová studie (impact assessment), která by zhodnotila možné varianty návrhu a celkovou potřebnost změn. Z pohledu Svazu je nutné zajistit prostředí pro oblast energetiky, které zabezpečí zdroje energie za konkurenceschopné ceny dlouhodobě. V tomto ohledu je nutné vyjasnit pravidla pro ceny energie v době krize a jednoznačně vymezit situaci krize, aby bylo možné podnikům včas pomoci, a to zákazníkům – podnikům všech velikostí. Také není zřejmé, jestli návrhy týkající se tzv. virtuálních obchodních hubů a produktů pro osekávání špiček skutečně povedou k nižším nákladům pro zákazníky. Je potřebné se na celý sektor elektroenergetiky koukat holisticky a jednotlivé návrhy posuzovat tak, aby vedly k ekonomicky nejefektivnějším výsledkům a aby byla zajištěna bezpečnost a stabilita dodávek.

Celé stanovisko zde.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět