Svaz uplatnil připomínky k revizi vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou

Revize reaguje na zavádění chytrého měření, změny tarifní struktury a harmonizaci systému zúčtování odchylek. Dle Svazu je potřebné odložit účinnost vyhlášky a společně s tím odložit i plánovanou účinnost změn tarifní struktury na úrovni velmi vysokého a vysokého napětí.

 

Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou upravuje základní právní rámec pro obchodování na trzích s elektřinou, zúčtování odchylek a vztahy mezi jednotlivými subjekty na trhu. Aktuální revize stanovuje nový systém zúčtování odchylek v návaznosti na evropskou harmonizaci dle nařízení EBGL, upravuje pravidla v souvislosti se zaváděním chytrého měření (AMM) a změnou tarifní struktury na hladinách VN a VVN (zrušení ceny za rezervovanou kapacitu, ceny za překročení rezervované kapacity a její nahrazení cenou za rezervovaný příkon a cenou za maximální odebraný výkon).


Svaz ve svých připomínkách upozorňuje na:

  • Nutnost posunout účinnost vyhlášky kvůli velkým důsledkům změny tarifní struktury, v souvislosti s tímto odložit i účinnost změny tarifní struktury na úrovni VN a VVN.
  • Potřebu zachování některých stávajících institutů, např. role pozorovatele v CS OTE.
  • Nutnost vyjasnit provazbu výpočtu osvobození od POZE pro drážní dopravu se zákonem o POZE.
  • Prodloužení některých lhůt, aby na sebe logicky navazovali.
  • Potřebu zpřesnění některých dílčích nejasností.
Celé stanovisko Svazu naleznete zde.
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět