Ministerstvo financí připravilo přehled daňových úlev a další pomoci

Ministerstvo financí na náš námět připravilo stručný přehled aktuálně platné daňové pomoci a úlev přijatých v souvislosti s následky koronaviru.

Přehled sestavený ministerstvem naleznete zde.

Svaz již dříve pro své členy připravil a zveřejnil informativní souhrn daňových úlev a dalších změn (zde) a průběžně na svých stránkách aktualizuje i další opatření pro firmy. Nicméně i tak jsme požádali MF o oficiální zveřejnění obdobného jednoduchého přehledu.

Tento přehled je ministerstvem průběžně aktualizován, například v něm naleznete rozšíření předešlých pardonů, takže nyní pro lepší dostupnost  ochranných prostředků proti koronaviru, testování a také očkování, se DPH prominula až do 3. června 2021 u filtračních polomasek a respirátorů, diagnostických zdravotnických prostředků pro testování na onemocnění COVID-19 a očkovacích látek. Více informací ve Finančním zpravodaji č.18/2021.

Jednotný přehled je prospěšný, neboť vzhledem k oddalování rozvolňování vládních opatření je například neustále novými generálními pardony prodlužována i platnost daňových úlev, či dochází k postupnému odkládání některých daňových povinností. Pro firmy je důležitá ale přehlednost toho, co aktuální platí a co mohou aktuálně skutečně využít.

Autoři: Vladimír Štípek a Bohuslav Čížek

kategorie Z hospodářské politiky
zpět