Stanovisko SP ČR k ukončení funkčnosti IS VaVaI

Svaz je silně znepokojen nad ukončením funkčnosti Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací (IS VaV) k 31. 5. 2016. Svaz požaduje, aby Sekce pro vědu, výzkum a inovace Úřadu vlády učinila bezodkladně všechny kroky k tomu, aby byl informační systém co nejdříve zprovozněn a přijala taková opatření, aby se podobná situace nemohla opakovat.

Informační systém, vyvinutý a provozovaný konsorciem společností InfoScience a ČVUT, je unikátní a obsahoval ucelené informace o všech předešlých i současných programech veřejné podpory VaV, všech grantech a projektech a také o všech výsledcích VaV a jejich autorech. Uživatelé s ním pracovali při hodnocení projektů, výsledků výzkumu a vývoje či následném rozdělování institucionální podpory. Hodnotitelé například skrze něj ověřovali schopnost žadatelů a originalitu projektů, aby se zabránilo duplicitám. Bez přístupu do systému není možné zhodnotit výsledky výzkumných organizací v předešlých letech. Poskytovatelé podpor do něj vkládali data. Veřejnosti se ztížilo vyhledávání informací o využívání veřejných prostředků na výzkum a vývoj, což zamezuje transparentnosti celého systému. Státní správa nebyla schopna v posledních letech přes různá upozornění zajistit soutěž na dodavatele, který by fungování tohoto důležitého informačního systému poskytoval.

Svaz otevřel toto téma také na jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace a na jednání předsednictva RHSD, kde jsme od předsedy vlády obdrželi ujištění, že řešením tohoto problému se bude ve středu zabývat i vláda a budeme o dalším postupu v nejbližších dnech informováni dopisem předsedy vlády. „Pro nás je v tuto chvíli klíčové, aby byla zajištěna co nejdříve funkčnost systému. Prodlužování výpadku systém hodnocení VaV velmi komplikuje,“ konstatuje nový předseda expertního týmu SP ČR pro výzkum, vývoj a inovace Eduard Palíšek.

Dodává také, že „mezi priority Svazu v oblasti VaVaI patří kvalitní, transparentní a přehledný informační systém, který by sloužil nejen pro potřeby hodnocení, ale také jako důležitý informační zdroj. Ten by měl sloužit rovněž ke zlepšení spolupráce firem a výzkumných organizací, jelikož by umožnil cílenější provázání podnikatelů a výzkumných pracovníků.“ Úřadem vlády jsme byli ubezpečeni, že naše požadavky jsou obsaženy v letos schválené Koncepci Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací na období 2016 až 2020 a na opatřeních se pracuje. Jednalo se o jedno z prioritních opatření, o kterém jsme s Úřadem vlády jednali. Požadujeme proto, abychom byli průběžně informováni o stavu řešení funkčnosti a dalšího rozvoje systému. Věříme, že naše další jednání se Sekcí pro vědu, výzkum a inovace Úřadu vlády budou pokračovat v konstruktivním duchu, stejně jako naše poslední jednání, která ukazovala na zájem diskutovat s podnikatelskou sférou nad opatřeními vedoucími k podpoře VaVaI zvyšující konkurenceschopnost naší ekonomiky, včetně například navýšení rozpočtu na aplikovaný výzkum, který vláda na návrh RVVI schválila.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět