Připomínky k základním parametrům návrhu státního rozpočtu ČR na rok 2017

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ocenil při červencovém tripartitním jednání některé návrhy k předloženým parametrům státního rozpočtu pro příští rok, které prosazoval. SP ČR při přípravě uspěl s požadavkem na navýšení rozpočtu na aplikovaný výzkum či pro EGAP v rámci podpory exportu, tj. klíčové oblasti pro rozvoj ekonomiky a tím i zdrojů veřejných rozpočtů.

Vláda odsouhlasila návrh, který určuje na program EPSILON vypisovaný TAČR a TRIO pod MPO celkovou částku 2,2 mld. Kč. SP ČR navýšení prosazoval při připomínkování rozpočtu předloženého Radou pro výzkum, vývoj a inovace (kde původně navýšení nebylo), na jednání tripartity či dopisem na premiéra Sobotku před samotným jednáním vlády. 

Návrh státního rozpočtu ale neobsahuje například otázky systémových změn, rizik do budoucna či výsledků racionalizace státní správy, na což SP ČR dlouhodobě upozorňuje

Stanovisko Svazu k předloženým parametrům státního rozpočtu pro příští rok , které bylo použito jako podklad pro jednání RHSD dne 25.7.2016, naleznete zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět