Odhad SP ČR: HDP příští rok poroste o 3 procenta

Česká ekonomika příští rok poroste o 3 procenta. Proti předchozí predikci Svaz průmyslu a dopravy ČR snížil odhad o desetinu procentního bodu. Růst budou brzdit nedostatek pracovních sil a rostoucí mzdy. Nejistý je také efekt rozmáhajícího se ochranářství v mezinárodním obchodě.

Svaz průmyslu a dopravy ČR odhaduje, že v roce 2019 vzroste český hrubý domácí produkt o 3 procenta. Předchozí predikce počítala s růstem o 3,1 procenta. „Mírným snížením odhadu se snažíme vyjádřit potenciálními negativní vlivy, které již existují a dále mohou na českou ekonomiku působit. Jde například o nedostatek pracovní síly nebo rostoucí mzdy, které podle našeho šetření porostou i příští rok. Nejistoty panují také v oblasti zahraničního obchodu, ať už jde o hrozbu obchodních válek nebo o vývoj v exportních destinacích,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel sekce hospodářské politiky SP ČR.

odhad hdp 2018-2019

Ekonomika příští rok poroste pomaleji než v roce 2018. Nevykazuje však tendence k zásadnímu krizovému poklesu. „Podnikatelé mají nasmlouvané zakázky, jejich dodavatelé mají spíše problémy s jejich plněním. Rostoucí mzdy zvyšují spotřebu domácností,“ dodává Čížek.

Odhad pro letošní rok

Svaz průmyslu již před rokem upozorňoval, že rekordní tempa růstu letos česká ekonomika neudrží. Průmyslová produkce i přidaná hodnota porostou pomaleji. Odhad růstu HDP za Českou republiku zpracovaný pro evropskou konfederaci BusinessEurope na rok 2018 udává stále růst o 3,4 procenta, nicméně odhad na desetiny není klíčový.

„Ostatní instituce musely během letošního roku své původně až příliš pozitivní odhady revidovat. SP ČR svůj spíše konzervativní odhad růstu HDP udržuje. Podle současných indikátorů odpovídá realitě, respektive odráží tendenci ekonomiky držet se letos mírně nad tříprocentní růstovou hladinou,“ uvádí Čížek.

odhad hdp srovnani

Faktory růstu

Predikce SP ČR považuje za významný faktor spotřebu domácností, která je silná (za letošní dvě čtvrtletí je průměr růstu výdajů na konečnou spotřebu domácností 4 %). Pozitivní jsou také investice firem, které jsou výraznější než v našich předchozích předpokladech (růst výdajů na tvorbu hrubého fixního kapitálu byl ve 2. pol. loňského roku nad úrovní 5 %, v letošním prvním pololetí činil v průměru 9 %).

Svaz naopak proti původním předpokladům snížil v aktuální predikci, kterou zpracoval pro BusinessEurope, odhad růstu příspěvku zahraničního obchodu. Ten je sice nadále rostoucí, ale existují určité hrozby pro mírnější růst exportu. Zvyšování mezd se navíc podepisuje na růstu spotřeby z dovozu.

Relativně pozitivní růst ekonomiky je kromě silné domácí poptávky ovlivněn také vysokou zaměstnaností, evidentním vytížením produkčních kapacit české ekonomiky a dostatkem zakázek. To je v souladu se závěry ze společných šetření Svazu a ČNB, podrobněji zde.

Celou analýzu a aktuální predikci najdete zde.

Jan Stuchlík
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět