Svaz zasedne v nové poradní skupině ministra zdravotnictví

Ke zvládání epidemie Covid-19 v Česku má přispět i nově utvořená poradní skupina ministerstva zdravotnictví. Nově vzniklý vnitrorezortní orgán bude tvořený politiky i odborníky z praxe, své místo v něm budou mít také zástupci zaměstnavatelů včetně Svazu průmyslu a dopravy. Po jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným to oznámil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Svaz průmyslu a dopravy ČR jednal s novým ministrem zdravotnictví vůbec poprvé. Prezident Svazu Jaroslav Hanák se s Janem Blatným setkal spolu s dalšími představiteli tuzemského byznysu. „Rád bych panu ministrovi poděkoval za schůzku. Vážíme si otevřenosti, s jakou nás přijal a jsme rádi, že chce se zaměstnavateli na řešení aktuální krize spolupracovat a že můžeme být součástí jeho poradní skupiny. Jsme připraveni se do ní aktivně zapojit a přinášet zkušenosti našich firem se zvládáním epidemie,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zaměstnavatelé vývoj epidemiologické situace pozorně sledují, mnohdy zavádí vlastní opatření či vypomáhají státu. Ve ŠKODA Auto například vyzkoušeli antigenní testy mezinárodní společnosti s certifikátem WHO. Během posledních týdnů otestovali přes 500 zaměstnanců. Testování provádí vyškolený zdravotnický personál firemní polikliniky a výsledky jsou známé do 15 minut.

Prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák proto s ministrem Janem Blatným mimo jiné řešil, aby mohly firmy masivně používat antigenní testy, a to i pro lidi v karanténách. „Jsme rádi, že pan ministr vyslyšel náš návrh, aby testy pracovníků, které indikovala hygiena, proplácela kompletně zdravotní pojišťovna. U všech ostatních antigenních testů jsme se pak dohodli, že je bude zaměstnavatelům z poloviny hradit stát, za což děkujeme. Je to model, který by mohl výrazně napomáhat zvládání pandemie v dlouhodobém horizontu,“ doplňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Zhoršená epidemiologická situace vyžaduje od všech ještě vyšší úsilí, abychom účinně bránili šíření nemoci Covid-19. Firmy dělají maximum pro bezpečnost a ochranu svých lidí. Některé firmy se navíc rozhodly aktivně přispět ke zvládání epidemie také tím, že pomáhají přetíženým hygienickým stanicím s trasováním,“ dodává Jaroslav Hanák. Podobným způsobem pomáhají například T-Mobile, Česká spořitelna, Heimstaden nebo Plzeňský Prazdroj.

„Pomoc státu nabídl Prazdroj v druhé polovině října, kdy se začal výrazně zvyšovat počet lidí nakažených koronavirem. Prazdroj pro tuto práci vyčlenil ty pracovníky, kteří vlivem aktuální situace nemohou pracovat a mají zkušenosti s pozicí telefonního operátora. Při trasování pomáhají zaměstnanci pivovaru od minulého týdne, kdy prošli školením. Někteří po celý týden, další pak ve vybraných dnech, jak jim to jejich vytížení dovolí,“ vysvětluje Pavlína Kalousová, ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje.

Udržení provozu, byť ve velmi složitých podmínkách, je společným zájmem zaměstnavatelů i zaměstnanců. Svaz průmyslu a dopravy proto vydal už na jaře Manuál pro zavádění doporučených hygienických opatření ve firmách, který je stále platný a který navíc Svaz bude v nejbližší době aktualizovat. Současně s manuálem Svaz průmyslu také připravil sebehodnotící dotazník, který firmám pomůže vytipovat místa, kde by bylo vhodné hygienická opatření ještě posílit.