MPO tvoří podporu strategických technologií a produktů

Svaz a jeho členové v rámci Pracovní skupiny MPO pro krizová opatření diskutuje s MPO a dalšími orgány vlády možnosti podpory strategických technologií a produktů včetně zdravotnických prostředků.

Mimo různé dotační nástroje se zvažují i otázky podpory certifikací, nákupu hmotných rezerv, celkové koordinace podpory či využití investičních pobídek.

Kromě zdravotnických prostředků se řeší také otázka širšího vymezení kritické infrastruktury včetně souvisejících práv a povinností či možnosti investičních podpor dalších klíčových odvětví. Vede se tedy zároveň diskuse nad možností definovat oblasti, produkty či technologie, které by byly pro ČR strategické např. z bezpečnostního pohledu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě těchto diskusí zveřejnilo k připomínkám materiál Koordinace podpory strategických technologií a produktů, ve kterém ustanovuje Radu zodpovědnou za řešení těchto otázek.

Cílem je efektivněji koordinovat a zajišťovat podporu technologií a výrobků, jejichž produkce je nezbytná pro strategickou bezpečnost státu. Proto je nezbytné detailněji analyzovat možný vývoj a nastavit dlouhodobou podporu výzkumu a vývoje, investic, certifikací, produkce či nákupů strategických produktů a technologií. Nově vytvořená Rada pro podporu strategických technologií a produktů bude řešit také středně a dlouhodobou strategii podpory strategických odvětví s ohledem na zajištění strategické bezpečnosti a pozitivních socioekonomických dopadů. Na to by měly být navázány např. Exportní či Výzkumná strategie.

Pokud máte zájem o zapojení nebo materiál či chcete vyjádřit Vaše názory či konkrétní náměty pro kritéria a definici oblastí strategických technologií a výrobků nebo máte doplňující dotazy, obraťte se na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět