Svaz uplatnil připomínky k aktualizaci národního programu snižování emisí


V rámci mezirezortního připomínkového řízení Svaz zdůraznil nutnost zohlednit stávající technické možnosti a stupeň rozvoje technologií, jakož i plánovaný vývoj energetického mixu. Rovněž je potřebné soustředit se na obměnu existujících systémů.

 

Národní program snižování emisí je Ministerstvem životního prostředí připravován a pravidelně aktualizován od roku 2004. Účelem dokumentu je nastínit, jakým způsobem snížit celkovou úroveň znečišťování a znečištění ovzduší v České republice, a společně s programy zlepšování kvality ovzduší zpracovanými pro jednotlivé zóny a aglomerace a se zákonem o ochraně ovzduší a jeho prováděcími právními předpisy vytváří společný národní strategický rámec ochrany ovzduší. Aktualizace programu nastiňuje opatření do roku 2030.

Svaz ve svých připomínkách zdůraznil:

  • Potřebu rozšířit a upřesnit v souvisejícím usnesení vlády rozsah podporovaných zdrojů pro zlepšení kvality ovzduší a snížení emisí, doplnit zdroje na plynná paliva, která mohou spalovat i obnovitelné plyny.
  • Nutnost více se věnovat sektoru lokálního vytápění domácností, který je dle analýz v programu jedním z největších znečišťovatelů vůbec. Je vhodné vytvořit samostatnou strategii řešící tuto oblast.
  • Potřebu doplnit některé chybějící analýzy a vyjasnit použité hodnoty, např. v oblasti zemědělství, energetiky.
  • Nutnost zásadně upravit národní emisní projekce v oblasti veřejné energetiky, které nezohledňují plánovaný vývoj sektoru.
Při budoucí aktualizaci Svaz ocení zahrnutí do pracovní skupiny nebo konzultaci jednotlivých výsledků modelování a návrhu opatření před samotným připomínkovým řízením.

Celé stanovisko naleznete zde.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět