Stát by měl začít zjednodušovat daňové prostředí a ne zavádět nové povinnosti

V uplynulých letech byla zavedena řada daňových opatření, která navýšila povinnosti firem vůči státu. Složitost daňového prostředí a jeho neustálé změny v Česku komplikuje firmám podnikání. Nyní se Česku otevírá možnost dočasně zavést rozšířený režim reverse charge pro výběr daně z přidané hodnoty. Pro řadu firem by to představovalo další administrativní a finanční zátěž.

Expertní tým Svazu průmyslu a dopravy ČR pro daně proto vyzývá ministerstvo financí, aby podniklo kroky, které podnikům administrativu v daňové oblasti zjednoduší. Tento problém by z části mohl řešit zamýšlený projekt ministerstva MOJE Daně, jehož cílem je zjednodušit daňovou legislativu a administrativu spojenou s plněním daňových povinností.

Ministerstvo financí chce spustit nový daňový portál v roce 2020

Portál MOJE Daně by podle prezentace ministerstva financí měl nabídnout průvodce vyplněním či předvyplňování dostupných údajů do daňových formulářů, například osobních údajů nebo údajů o příjmech ze závislé činnosti. Kromě usnadnění podání či kontroly daňových povinností by měl umožnit také jednoduchou autorizaci na dálku. Ministerstvo financí připravuje vyhlášení veřejné zakázky s cílem spustit portál v roce 2020. Jejím zadáním bude vytvoření portálu, který bude postupně vylepšován. Jednotlivé funkcionality budou nabíhat postupně v řádech několika let.

„Svaz zdůrazňuje, že kromě možnosti předvyplnění přiznání, musí být systém skutečně uživatelsky srozumitelný a přívětivý. Musí odstranit výkazní duplicity a související administrativní zátěž propojením různých registrů a systémů. Příkladem konkrétního námětu Svazu na odstranění duplicit, který by měl být zapracován, je využití dat finanční správy v rámci statistik Českého statistického úřadu,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz požaduje proklientský přístup finanční správy

Kromě zjednodušení daňové administrativy požadují zástupci firem, aby se změnil celkový přístup finanční správy k firmám a daňovým kontrolám.

„Svaz žádá Ministerstvo financí o naplnění záměru cílenosti kontrol, která by mířila na skutečně podezřelé osoby a transakce a zároveň by ulevila v zátěži těm, kteří plní a snaží se plnit své povinnosti a záměrně chyby nedělají. U nich by měla být role ministerstva financí konzultativní. Ministerstvo by mělo také více využívat možností analýz dat či koordinace. Nesmíme zapomínat, že poctivý poplatník by měl být pro finanční správu spíše klientem,“ dodává Bohuslav Čížek.

Zavedení reverse charge bude pro řadu firem zátěž

Na začátku letošního října ministři financí Evropské unie schválili možnost, aby členský stát po splnění určitých podmínek požádal o dočasné zavedení plošného systému reverse charge. V praxi by to znamenalo, že daň bude státu odvádět konečný odběratel zboží a služby, nikoliv dodavatel, který inkasuje platbu s DPH od odběratele a následně ji státu odvede.

Možnost zavedení systému reverse charge, který má zabránit podvodům při placení DPH, musí ještě schválit Evropský parlament. Týkal by se transakcí nad 17 500 eur (přibližně 450 000 Kč). Státy by ho pak mohly uplatňovat do roku 2022, tedy do doby, než bude v EU zaveden definitivní systém pro DPH, pokud se na něm členské státy shodnou.

Vnímáme potenciální přínosy tohoto režimu, ale upozornili jsme ministerstvo financí na jeho nedostatky a náklady, které by mělo také vyhodnotit. Toto dočasné opatření, které by se případně zařadilo mezi další nástroje, které již má finanční správa k dispozici, má bezpochyby dílčí výhody pro některé firmy, ale pro řadu firem představuje pouze dodatečné náklady a zátěž. Opatření si vynutí například úpravy systémů části firem.

V případě, že by si ČR toto nekoncepční opatření zvolilo, je nutné zajistit dostatečnou dobu mezi dnem platnosti a dnem účinností zákona. Jsme státní správě k dispozici při diskuzi nad detailním nastavením případného využití tohoto režimu, aby nebyl další komplikací pro podnikatelské subjekty a náklady pro firmy se minimalizovaly. „Vítáme, že Ministerstvo financí přislíbilo v této oblasti provést potřebné analýzy, které by ukázaly reálné dopady na rozpočet i podnikatelské prostředí v ČR. Změření těchto dopadů je z našeho pohledu klíčové,“ uvádí Bohuslav Čížek.

Podrobnější informace a shrnutí závěrů z jednání Expertního týmu naleznete zde.
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět