Týden OECD ve znamení podpory investic

Česká republika jednou z místopředsednických zemí


Dne 2. 6. 2015 bude v Paříži zahájen Týden OECD: Fórum OECD a ministerská konference (MCM) OECD.  Jednou z místopředsednických zemí MCM je i Česká republika a do Paříže se chystá silná vládní delegace. Místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se chystá k bilaterálnímu jednání s generálním tajemníkem Ángelem Gurríou a se členy předsednictva MCM, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marxová a ministři zahraničních věcí a průmyslu a obchodu Lubomír Zaorálek a Jan Mládek obsadí řadu diskusí a panelů na průřezová témata.

Ústředním tématem konference je Nastartování investic pro udržitelný růst a zaměstnanost a prezentován bude i nový Hospodářský výhled OECD. Diskuse v plénu se zaměří na úlohu investic, inovací, podporu podnikatelského prostředí, obchod, investice a rozvoj. To všechno jsou silná témata a podnikatelská komunita bude mít své slovo v rámci tradičného Fóra OECD, které uvozuje konferenci. OECD Fórum proběhne pod názvem „Investovat do budoucnosti: Lidí, planety, prosperity.“ Panelové diskuse se pak detailně zaměří na odblokování investic, vypořádání se s nerovnostmi, přístup na trhy, přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku, penzijní systémy, podporu začínajících podniků a podnikatelů, novou průmyslovou revoluci a investice do rozvoje.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) aktivně podpořil přípravu ČR na její úlohu místopředsednické země. Na Fóru vystoupí zástupci SP ČR na vysoké úrovni Radek Špicar, viceprezident SP ČR pro hospodářskou politiku a export, a Ivo Hlaváč, ředitel divize mezinárodních vztahů a regulací ČEZ. SP ČR aktivně přispěl i k formulování společného poselství zaměstnavatelských a podnikatelských svazů zemí OECD sdružených v Poradním výboru pro průmysl a obchod (BIAC).  BIAC ve svém poselství konstatuje, že nyní členské státy OECD mají jedinečnou možnost, především podporou investic a obchodu, uvolnit velký potenciál soukromého byznysu pro růst a zaměstnanost. 

Poselství BIAC Radě ministrů OECD - hlavní doporučení podnikatelských a zaměstnavatelských svazů 

pdfPoselství BIAC Radě ministrů OECD534.48 KB (plné znění, AJ)

Fórum OECD 2015 

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie OECD
zpět