Anketa: Kandidáti na europoslance chtějí slyšet názor byznysu

Evropské volby jsou důležité pro budoucnost Evropské unie, ty letošní mohou zásadně ovlivnit její směřování. Výsledky voleb budou důležité i pro český průmysl, který z členství v EU významně profituje. Svaz průmyslu chce znát, s jakými plány vybrané politické strany a jejich reprezentanti do voleb jdou. Proto oslovil první čtyři kandidáty z osmi politických stran, které mají zastoupení v české poslanecké sněmovně. Kandidáti mimo jiné odpovídali na to, jak úzce chtějí při své práci naslouchat zástupcům byznysu a jak chtějí přispět ke zkvalitnění podnikatelského prostředí v EU. Z oslovených 32 kandidítů odpovědělo 24 adeptů na europoslance. Lídři kandidátek, kteří na otázky Svazu odpověděli, slíbili, že názory podnikatelů budou brát vážně.

Nadcházející volby do Evropského parlamentu rozhodnou o dalším směřování Evropské unie. Nově zvolení europoslanci budou mít z pohledu českého průmyslu klíčový úkol zajistit co nejlepší fungování vnitřního trhu s 500 miliony obyvateli a nezahlcovat ho novými regulacemi. „Pochopitelně z našeho podnikání víme, že Evropská unie není ideální. Stále v ní přetrvává spousta bariér, které nám komplikují život. Z tohoto pohledu se Evropská unie musí změnit. Vnitřní trh se musí zbavit zbytečné regulace. K tomu ale potřebujeme, aby v Evropském parlamentu pracovali poslanci, kteří budou chtít Evropskou unii vylepšovat a kteří budou poslouchat naše názory,“ uvádí Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu proto oslovil 32 kandidátů do Evropského parlamentu z osmi parlamentních stran, s jakými záměry se do Evropského parlamentu chystají. Odpovědi Svaz dostal od 24 adeptů na poslanecký mandát. Z osmi lídrů kandidátek jich odpovědělo šest. Všichni chtějí i v příštím volebním období konzultovat evropská témata se zástupci průmyslu.

„Všichni víme, že evropský vnitřní trh stále v mnoha ohledech plně nefunguje, některé státy v posledních letech začínají na svých trzích vytvářet nové překážky pro české firmy i občany. Za svou prioritu považuji jednotný trh bez umělých bariér, ať už se bavíme o prostředí „offline“, tak i v online sektoru,“ říká Dita Charanzová z hnutí ANO.

Nadbytečná regulace je prioritou také pro Jana Zahradila z ODS. „Chceme, aby Evropská unie respektovala zájmy členských států. Aby regulovala jen tam, kde to bude výhodné a smysluplné. Aby komise o pročištění zbytečné a zastaralé legislativy konečně přestala mluvit a začala jednat,“ uvádí Jan Zahradil.

Sociální demokrat Pavel Poc hodlá ve výboru pro životní prostředí bojovat za omezování emisí toxických látek do životního prostředí. „Základní úkol, který před námi stojí je snížit zátěž, kterou pro obyvatele představují toxické chemikálie ve vodě, v půdě, ovzduší i v potravním řetězci. Ze stejného důvodu chci také pracovat v zemědělském výboru, kde je před námi také úprava Společné zemědělské politiky tak, aby vytvořila rovné podmínky pro české farmáře,“ dodává Pavel Poc.

Evropská unie by měla více hájit zájmy drobného a středního podnikání, s čímž souvisí také revize dotačních systémů, myslí si Jiří Pospíšil z TOP 09. „Musíme řešit také témata jako dvojí kvalita potravin, ale také diametrálně rozdílné ceny za stejné služby od stejných společností. Je ovšem třeba respektovat oprávněné zájmy podnikatelů,“ tvrdí Jiří Pospíšil.

Na dvojí kvalitu potravin se chce také soustředit Kateřina Konečná z KSČM. „Do konce bych ráda dotáhla také rozšíření práv pacientů v rámci procesu hodnocení zdravotnických technologií, urychlení konce používání palmového oleje v biopalivech a určitě se zapojím do pokračování debaty o naplňování cílů snižování CO2,“ říká Kateřina Konečná.

Odpovědi ostatních kandidátů najdete v samostatných článcích:

Anketa SP ČR: Co chtějí dokázat kandidáti ANO na europoslance

Anketa SP ČR: Co chtějí dokázat kandidáti ODS na europoslance

Anketa SP ČR: Co chtějí dokázat kandidáti ČSSD na europoslance

Anketa SP ČR: Co chtějí dokázat kandidáti TOP 09/STAN na europoslance

Anketa SP ČR: Co chtějí dokázat kandidáti Pirátů na europoslance

Anketa SP ČR: Co chtějí dokázat kandidáti KSČM na europoslance

Anketa SP ČR: Co chtějí dokázat kandidáti SPD na europoslance

Anketa SP ČR: Co chtějí dokázat kandidáti KDU-ČSL na europoslance

Jan Stuchlík
/
kategorie EU infoservis
zpět